Gasolgrillen är väldigt trevlig att jobba med. Vrid på en ratt och grillen är tänd. Fem minuter senare kan du lägga på maten. Men om du gör fel kan det gå riktigt illa!
Gasol är en tung gas. Det innebär att den inte far upp i himlen som brandröken, utan lägger sig utmed marken. Det innebär att om du låter gasen pysa ut utan att den brinner så samlas den i grillen som vatten i en skål. Detta händer om du vrider på ventilen utan att direkt antända gasen. Du kan ju tänka dig om hela grillen är fylld med gasol och sedan en gnista antänder!
Kontrollera slangar, anslutningar och ventiler innan du kör igång och lite då och då. Packningar bör man byta varje år. Enklast att kontrollera detta är att pensla lite vatten med diskmedel där man undersöka. Det ska inte bildas bubblor. Vänd och vicka på alla slangar. Bättre det går sönder när du kontrollerar och du köper nytt, än att det går sönder senare och börjar läcka.
Det är frestande att placera gasolflaskan under grillen. Många grillar har till och med ett lämpligt skåp under för detta ändamål. Om det av någon anledning börjar brinna måste du snabbt kunna stänga av gasen och ta bort flaskan.
Läckande gasol kan även samlas under grillen i skåpet om flaskan smygläcker. Ovanför har du då öppen låga och het olja kan droppa ner. En sluten behållaren med gasol och för hög värme kan skapa en bomb.
Om flaskan står under grillen en varm sommardag kan solen värma flaskan betydligt. Vad som händer då är att säkerhetsventilen släpper ut övertrycket. Om detta stannar kvar under grillen så är det inte bra.
Det är svårt att ange källor när man pratar om mat, tycke och smak. Vi har försökt dammsuga nätet efter de bästa tipsen för att grilla och försökt sammanställa det, provlagat och experimenterat. Om du har fler tips som vi borde skriva ut så tveka inte att höra av dig!
Hälsningar
Nygrillat.nu