Grillad baconlindad ostfylld fläskfilé

Detta är ett lite annorlunda sätt att tillaga en fläskfilé, helt klart värt att pröva. Köttet blir saftigt och smakrikt. Dock får det ingen som helst grillyta då lindningen av bacon skyddar den helt och hållet. Serveras förslagsvis med en krämig pepparsås och t.ex. krossad grillad potatis.

Ingredienser:

  • Fläskfilé hel
  • 2 paket bacon
  • Krämig färskost, gärna ädelost
  • Kryddor (vitlök, timjan, basilika, salt, peppar, malen ingefära)

Gör så här:

Gör rolladen

  1. Skär rent filén från hinnor och ta bort senan och en del av fettet.
  2. Snitta den längs med ner till centrum och veckla ut som en fjäril.
  3. Lägg mellan plastfilm och banka ut den till drygt en centimeters tjocklek. Känn med fingrarna och där det finns hårda knutor klubbar du till extra.
  4. Olja in med lite matolja, krydda och bred ut osten jämnt över hela ytan.
  5. Rulla ihop och lägg åt sidan en stund.

 

Fläta bacon

  1. Lägg ut bacon i jämna rader minst lika brett som den utbankade filén var bred.
  2. Fläta första baconraden på tvären, varannan ovanför och varannan under.
  3. Vik bak de längsgående skivorna som ligger under den på tvären.
  4. Lägg på en ny på tvären och vik tillbaka.
  5. Fortsätt tills den flätade mattan är lika lång som filén.
  6. Rulla in filérullen i baconmattan och fläta ihop de återstående ändarna så den blir stängd.

Nu är förberedelserna klara. Antingen grillar du den nu indirekt eller så kör du in den på ett galler i ugnen på 175 grader en stund. Kör den tills innertemperaturen är ca 40 grader.

När temperaturen är nådd lägger du den på en medelhet grill på direkt värme och låter den få en fin färg runt om. Du vill att baconen ska bli knapriga och goda.

Ta av den från grillen vid en innertemperatur på strax över 55 - 60 grader. Försök mäta i köttet så du inte hamnar i ostsmeten. Rulla in den i folie och låt vila en stund. Den kommer efterbaka sig till 65 grader.

Skär upp i skivor och servera direkt.

 

Werners Bistro Göteborg

Afterwork i Göteborg hos Werners är ett bra sätt att umgås med dina kamrater

Sundbyholms Slott & Herrgård

Ta chansen och koppla av några dagar i vårt lugna slott

Var kommer informationen ovan ifrån?

Det är svårt att ange källor när man pratar om mat, tycke och smak. Vi har försökt dammsuga nätet efter de bästa tipsen för att grilla och försökt sammanställa det, provlagat och experimenterat. Om du har fler tips som vi borde skriva ut så tveka inte att höra av dig!

 

Hälsningar

Nygrillat.nu

Nygrillat